Fremstilling af teglklinker
Da trappen skulle renoveres, viste det sig svært at skaffe originale klinker. Desuden var de næsten ubetalelige. Løsningen blev, at jeg selv lavede klinkerne, med faglig bistand fra en keramiker.
Der findes to slags ler: blå-ler (der bliver gult når det er brændt) og rød-ler (der bliver rødt når det bliver brændt). Problemer med at få blå-ler gjort helt frost stabilt efter brænding resulterede i, at vi ved hjælp af en kemisk proces, fik rød-leret til at blive gult, når det blev brændt. Eftersom rød-ler kan brændes ved højere temperatur, bliver det frostsikkert.
Processen
Bøgetræs-kopi af originalklinke.
Jeg lavede en kopi i bøgetræ af den originale klinke – men ti procent større pga. det svind, der vil opstå under tørring og brænding. Kopien blev brugt til at lave en gips-støbeform, som herefter skulle bruges til at presse ned i det våde ler.
Formen presses i det våde ler.
Her anvendes en tidligere bogbinder-presse til at lave aftryk i leret. De to brædder på højkant i pressen, fungerer som en ‘bremse’, og sikrer at alle 140 fliser får præcis det samme tryk.
Afformning.
Dette er et spændende øjeblik i processen…… vil formen slippe? Den overskydende kant er skåret væk med et tyndt stykke ståltråd.
Den færdige klinke – før brænding.
Øverst på billedet er et eksempel på den færdige klinke. Nu mangler en seks ugers tørringsproces, hvor klinkerne vendes ca hver anden dag, således udtørringen sker ensartet fra alle sider. Nederst på billedet ses gips støbeformen.