Fremstilling af teglklinker

Da trappen skulle renoveres, viste det sig svært at skaffe originale klinker. Desuden var de næsten ubetalelige. Løsningen blev, at jeg selv lavede klinkerne, med faglig bistand fra en keramiker.

Der findes to slags ler: blå-ler (der bliver gult når det er brændt) og rød-ler (der bliver rødt når det bliver brændt). Problemer med at få blå-ler gjort helt frost stabilt efter brænding resulterede i, at vi ved hjælp af en kemisk proces, fik rød-leret til at blive gult, når det blev brændt. Eftersom rød-ler kan brændes ved højere temperatur, bliver det frostsikkert.

Bøgetræs-kopi af originalklinke

Jeg lavede en kopi i bøgetræ af den originale klinke – men ti procent større pga. det svind, der vil opstå under tørring og brænding. Kopien blev brugt til at lave en gips-støbeform, som herefter skulle bruges til at presse ned i det våde ler.

Formen presses i det våde ler

Her anvendes en tidligere bogbinder-presse til at lave aftryk i leret. De to brædder på højkant i pressen, fungerer som en ‘bremse’, og sikrer at alle 140 fliser får præcis det samme tryk.

Afformning

Dette er et spændende øjeblik i processen…… vil formen slippe? Den overskydende kant er skåret væk med et tyndt stykke ståltråd.

Den færdige klinke – før brænding

+Øverst på billedet er et eksempel på den færdige klinke. Nu mangler en seks ugers tørringsproces, hvor klinkerne vendes ca hver anden dag, således udtørringen sker ensartet fra alle sider. Nederst på billedet ses gips støbeformen.

Privatliv
før&efter
Denne hjemmeside bruger cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse.

Informationerne bliver opbevaret i din browser og bruges bl.a. til at genkende dig hvis du besøger hjemmesiden igen. Det hjælper os også med at forstå hvilke sektioner på hjemmesiden du finder mest interessante og brugbare.

Nødvendige cookies
Nødvendige cookies bør altid være aktiveret så vi kan gemme dine cookie-indstillinger.

Hvis du deaktiverer denne cookie, vil vi ikke være i stand til at gemme dine præferencer. Det betyder at du skal acceptere eller afvise cookies hver gang du besøger denne hjemmeside.